زمان مطالعه: 8 دقیقه
خرید سویق از دیجی کالا و نی نی سایت

سویق چیست؟

سویق یا قاووت چیست؟

سویق یا به هندی ستو به پارسی تلخان چیست ؟به آن در فارسى قديم «پست» نیز گفته مى‏شد. امروزه به آن «قاووت» يا «پوره» گفته مى‏شود. گفتنى است كه لغتنامه‏ ى دهخدا لفظ «قاووت» را تركى مى‏داند كه غالبا به معنى آرد حبوبات بريان شده است ليكن اين واژه، گاه در مورد غير حبوبات (مانند برخى ميوه‏ ها و تره ‏بار) نيز كاربرد دارد.به پودر تفت داده شده غلات و میوه ها سویق می گویند. غلات پس از شستشو پودر شده و بدون روغن تفت داده می شود. اما برای تهیه سویق میوه ها، ابتدا باید میوه ها خشک شوند. سپس پودر شده و بدون روغن تفت داده شوند. البته بهتر و توصیه اطبا قدیم این است که بعد از بو دادن حبوبات را یک بار با آب سرد بشورند بعد خشک نموده نگه دارندو سویق کنند.تهیه سویق مرغوب به کیفیت ماده اولیه و تجربه در فرایند درست کردن نیاز دارد.


سویق با پودر چه فرقی دارد؟

معمولا موادی که از آنها سویق درست می شود، به صورت حرارت داده نشده، یعنی پودر هم مورد استفاده قرار می گیرند. اما پودر ها همه ی خواص سویق را ندارند و غالبا با مصرف آنها فرد دچار یبوست می شود. اما سویق حتی می تواند خاصیت ملین بودن را هم داشته باشد. زیرا معده و به طور کلی بدن انسان، به راحتی می تواند سویق را هضم کند، مواد مغذی آن را جذب و در نهایت به راحتی آن را دفع کند.

توصیه به مصرف سویق از امامان و پیامبران روایت شده و در زمان های گذشته بسیار از آن استفاده می شده است. در زبان عربی فعل مناسب برای خوردن سویق “شرب” به معنای نوشیدن می باشد. ینی در زبان و فرهنگ عرب، سویق غذا محسوب نمی شود که برای آن از فعل “اکل” استفاده شود. به عنوان مثال از فعل شرب برای آب استفاده می شود. پس مصرف سویق برای بدن همانند مصرف آب می باشد. بدن برای هضم سویق نیروی زیادی لازم ندارد. به نوعی می توان گفت مواد مغذی موجود در سویق، آماده جذب و هضم توسط بدن می باشد. به همین دلیل سویق بهترین غذا برای افرادی که دارای گوارش ضعیف هستند می باشد. همین خاصیت سویق باعث شده مصرف آن برای تمامی گروه های سنی و تمامی افراد با شرایط مختلف مناسب باشد. نوازادان همراه با شیر مادر یا بعد از آن می توانند سویق استفاده کنند. افراد مسن هم که غالبا دارای سیستم گوارش ضعیف هستند می توانند به راحتی از انواع سویق استفاده کنند.

واتساپ طب دین


درباره ی سویق :

سویق یک غذای کامل است. در روایات داریم که همه ی بیماری ها با سویق قابل درمان است اما نیازمند صبر و حوصله و مهارت در انتخاب و نحوه مصرف سویق می باشد. در زمان های گذشته، مسافرانی که چندین روز در راه سفر بودند و به شهر ها و کشور های غریب سفر می کردند، همیشه چند نوع سویق را به همراه خود داشتند. با تعريفى كه از سويق به عمل آمد سويق‏هاى مختلفى را مى‏توان تهيه كرد. مثلا سويق گندم، سويق جو، سويق عدس، سويق ماش، سويق نخود، سويق لوبيا و سويق‏هاى ديگر كه هريک در طب الائمه و طب سنتى از ارزش غذايى و درمانى ويژه‏اى برخوردار مى‏باشند.دلایل اهمیت سویق عبارت اند از:

  • کم حجم بودن و نیاز نداشتن به فضای زیاد برای نگهداری
  • مقاومت زیاد در برابر خراب شدن و فساد به گونه ای که با بسته بندی صحیح در اکثر شرایط محیطی سالم می ماند
  • مغذی بودن و دارا بودن تمام املاح و مواد مورد نیاز بدن برای ادامه حیات

یکی از مواردی که در روایات از آن به عنوان غذای پیامبران یاد شده است، سویق می باشد. سویق گندم و سویق جو بهترین و اصلی ترین سویق می باشد. قوت غالب پیامبران سویق بوده است. چرا که پیامبران در پیشگاه خداوند، خاضع و خاشع بوده اند و به کمترین چیز از نعمت های خداوند برای تناول بسنده می کردند. خداوند متعال نیز به همین سبب بهترین منافع را در سویق قرار داده است. در مقابل این طرز فکر، مصرف بیش از حد غذا و خوردن غذاهای متنوع و قانع نبودن به حداقل هاست که در نهایت به تخریب و فساد و افول بدن انسان می انجامد. کم خوری و کم نوشی هم باعث تقویت بدن و هم لازمه غلبه بر نفس انسان می باشد.


معرفی اجمالی برخی از معروف ترین سویق ها و خواص آن ها :

  • سویق گندم یا به پارسی تلخان گندم : طبع آن گرم خشک است ، اگر آن را در آب بخیسانید طبع آن مایل به سردی و تری میشود. خواص سویق گندم افرادی که جنب جوش زیاد دارند و حرارت بدن آن ها بالاست سویق گندم حرارت آن ها را کم میکند و حتی برای کسانی که عطش دارند نیز سودمند است .مقوی، چاق کننده و افزایش دهنده ی نیروی جنسی است.

  • سویق جو یا به پارسی تلخان جو : طبعش سرد تر هست، باعث یوبوست میشود از استفراغ جلوگیری میکند، معده های گرم را قوت میبخشد پس سویق تقویت معده نیز هست. از دیگر خواص سویق جو این است که سر دردی که ناشی از گرمی سر باشد که بیشتر در افراد مزاج صفرا و دم خون چنین عارضه ای وجود دارد را از بین میبرد. و سویق جو نفاخ نیز هست به‏ طور كلى «سويق جو» از گندم سردتر است و هر دو توليد نفخ مى‏نمايند و لذا مى‏توان آنها را با حرارت ملايم كمى جوشانده سپس صاف كرده با عسل يا شكر و آب سرد ميل نمود تا موجب نفخ نشود. جهت تسکین تب حاره ای نیز مفید است.مصلح آن قند سفید،عسل و رازیانه ، سویق جو را با آب انار جهت قی کردن افراد صفراوی و دردی که ناشی از رطوبت معده نیز باشد بسیار مفید است . باعث قطع اسهال افراد صفراوی نیز میشود.مقوی و برطرف کننده ی برسام(پهلو درد)است و اگر به صورت خشک به جای صبحانه مصرف شود به عنوان سویق لاغری بدون ایجاد ضعف باعث لاغری می شود. کاهش دهنده ی قند است به طوری که مصرف دو قاشق غذا خوری همراه با هر وعده ی غذایی در مدت کوتاهی باعث قطع انسولین می شود. سویق جو سبب تقویت عضلات بدن هم می شود.افراد صفراوى مزاج كه صفرا در آنها غلبه دارد «سويق جو» را در ماست كم‏چرب ريخته، مخلوط نموده ميل نمايند حرارت ناشى از صفراى آنها فروكش خواهد كرد.

  • سویق سنجد : خواص سویق سنجد  این سویق بسیار برای ورزشکاران خصوصا کسانی که ورزش بندنسازی میکنند بسیار مفید است از آن جا که با ورزش صفرا بالا میرود برای جلوگیری از پوکی استخوان و عضله سازی سویق سنجد بسیار مفید است. حتی این سویق باعث افزایش قد نیز میشود و یکی از مواد تشکیل دهنده سویق استخوان ساز در طب اسلامی است. خواصیت دیگر سویق سنجد،این سویق باعث افزایش شیر مادر نیز میشود و حتی به شیر مادر قوت میبخشد.

  • سویق برنج : این سویق بسیار به طبع اعتدال نزدیک است. خواص سویق برنج تشنگی را قطع میکند،معده را قوت میدهد، و حالت تهوع را بر طرف میسازد.برطرف کننده ی اسهال و گشاد کننده ی روده ها است. برای افرادی که به علت بیماری لاغری شده اند بهترین چاق کننده است .سویق برنج برای نوزاد ضرر ده نیست سرلاک کودک آن را اضافه کنید اما بهتر است بجای آن از سویق کودک که سویق برنج نیز یکی از مواد تشکیل دهنده آن است استفاده کنید. اگر سوال شما این است که با سویق برنج چی درست کنم ؟ جواب آن اضافه کردن این سویق به فرنی بهترین گزینه است.

  • سویق عدس : خواص سویق عدس خانم‏ها و دخترخانم‏هايى كه پيوسته از آنها خون قاعدگى مدام جريان دارد و به خاطرهمين جريان مداوم، كم‏خون و ضعيف شده‏اند بهترين داروى قطع خونروى ايشان خوردن سويق عدس همراه با آب انار شيرين است اين نسخه در روايات از ائمه نيز مطرح بوده و بر آن تأكيد شده است. عدس، آهن، كلسيم و فسفر دارد كه خون‏ساز است و جبران‏كننده‏ى عناصر متشكله‏ى خون و انار نيز داراى مجموعه‏ى ويتامين‏ها و آنتى‏اكسيدان‏ها و مواد مغذى و عوامل خون‏ساز بوده و عوامل تصفيه خون را به همراه دارد كه در تغذيه درمانى محل اعتبار جهانى است و در علوم تغذيه و سلامت از جايگاه ويژه‏اى برخوردار مى‏باشد.مقوی، قطع کننده ی عطش و تقویت کننده ی معده است. صفرا را خاموش و درون را خنک و هیجان خون را ساکن می کند. داروی خونریزی (عدم قطع حیض) زنان و شفای هفتاد نوع بیماری است. طرز تهیه سویق عدس دقیقا مانند دیگر سویق ها عدس را آرد میکنید آن را  بدون روغن  تف بدهید.

  • سویق سیب : خواص این سویق این است که بهترین سویق برای مسمومیت های دارویی و مسمویت های غذایی  بهترین سویق برا یبند آوردن خون دماغ که خیلی در احادیث تاکید شده سویق سیب است خواص دیگر سوق سیب برای مار گزیدگی یا نیش عقرب بسیار مفید است و سمومی که وارد بدن شده را دفع مینمایدخواصیت دیگر سویق سیب برای قطع تب چه در کودکان چه در بزرگسالان بسیار مفید است. از ترکیب سویق سیب و سویق به سویق تقویت قلب به دست می آید که برای بیمار های قلبی بسیار مفید است.

  • سویق نخود : مقوی، برطرف کننده ی مشکلات و ضعف کمر .

  • سویق کامل : خواص سویق کامل  مقوی و انرژی زا، سویقی شامل تمام سویق ها که امید است خواص همه ی سویق ها را شامل شود. از سویق کامل میتواند به عنوان یک سویق تقویتی یا سویق پروتئین نیز از آن استفاده کرد و از آن جا که این سویق از همه نوع سویق ها دارد

  • سویق جو و گندم :خوردن سويق گندم و جو بدين ترتيب در صبح تابستان براى مزاج‏هاى گرم سودمند است و در آن روز نبايد ميوه‏هاى تر و آب‏دار و خيار و سبزيجات ميل شود و سويق را هم بايد كم مصرف نمود و سردمزاجان و كسانى كه معده‏ى نفّاخ يا دردهاى پشت و درد مفاصل كهنه دارند و پيران بايد از سويق استفاده نكنند و يا اگر خواستند ميل كنند با كمى گلپر، زيره، آويشن يا نعناع و پونه مصرف نمايند.

  • سویق کودک : همان سویق کامل است با ذرات ریزتر و قابلیت انحلال در شیر. اگر سوال شما این است که سویق از چند ماهگی به بچه داده شود میتوانید از ۶ ماهگی به بالا مقدار کمی از سویق را به فرنی یا سرلاک کودک اضافه نمایید یا شیر را داغ کرده و به آن اضافه نمایید میتوانید به شیر عسل نیز اضافه نماید یا سویق را با عسل به کودک بدهید. طرز تهیه سویق کودک دقیقا مانند دیگر سویق ها است اما شتشوی آن بیشتر است و چند بار آسیاب و آرد میشود که به ذرات ریز تری تبدیل شود.

سویق چست و از کجا نهیه کنم؟

جواب سوال اول که کامل و جامع در متون بالا داده شد و حالا جواب سوال دوم سویق را از کجا بخرم سویق را از سایت ما با کیفیتی تضمینی تهیه فرمایید.

احادیث مربوط به سویق

روايات متعددى در اين زمينه در كتب مهم روايى شيعه آمده است كه به برخى از آنها اشاره مى‏كنيم:
اصول كافى: با نقل از رجال موثق حوزه‏ى ولايت به نقل از امام رضا عليه السّلام روايت كرده است كه حضرت فرمود: «بهترين غذا سويق است، اگر گرسنه باشى تو را سير مى‏سازد و اگر سير باشى غذايت را هضم مى‏كند».
امام صادق عليه السّلام فرمود: «سويق (آرد بو داده‏ى گندم و مخصوصا جو) صفرا را از معده مى‏برد و هفتاد نوع بيمارى را درمان مى‏كند».
روايات فراوانى نقل شده است كه مضمون آن چنين است: آرد را حتما با سبوس مصرف كنيد تا از خواص مفيد آن بهره‏مند شويد.
و نيز از امام صادق عليه السّلام نقل است كه فرمود: «كسى كه چهل صبح سويق بخورد كتف‏هايش قوى و نيرومند مى‏شود».
خواص سويق‏
امام باقر عليه السّلام: سويق چقدر پربركت است! اگر انسان درحالى‏كه سير است آن را بخورد غذا را گوارش مى‏دهد و اگر درحالى‏كه گرسنه است بخورد او را سير مى‏سازد سويق چه نيكو توشه‏اى در سفر و حضر است!

امام صادق عليه السّلام: سويق گوشت مى‏روياند و استخوان را استحكام مى‏بخشد.
امام صادق عليه السّلام: به كودكانتان در خردسالى‏شان سويق بدهيد چرا كه گوشت را مى‏روياند و استخوان را استحكام مى‏بخشد.
المحاسن- به نقل از بكر بن محمد ازدى: عيثمه درحالى‏كه پسر خويش را به همراه داشت و به گمانم نام او محمد بود بر امام عليه السّلام وارد شد.
امام صادق عليه السّلام به او فرمود: «چرا مى‏بينم تن فرزندت نحيف است؟»
گفت: «او بيمار است».
امام عليه السّلام به او فرمود: به او سويق بخوران، چرا كه گوشت مى‏روياند و استخوان را استحكام مى‏بخشد.
امام صادق عليه السّلام: هركس چهل روز سويق بخورد بازوانش پرتوان مى‏شود.
امام صادق عليه السّلام: خوردن سويق با روغن زيتون گوشت را مى‏روياند، استخوان را استحكام مى‏بخشد، پوست را نازك مى‏كند و بر توان جنسى مى‏افزايد.
امام صادق عليه السّلام: درون تب‏دار را از سويق پر كنيد، سه بار در آب شسته شود و آن‏گاه به او خورانده شود.
امام صادق عليه السّلام: سويق، صفرا را از تن و بلغم را از معده كاملا جدا مى‏كند و هفتاد گونه بلا را دور مى‏سازد.
امام كاظم عليه السّلام: سويق خشك و آب گوشت گاو، پيسى را از ميان مى‏برند.

منعیات سویق:

در کتاب قانون بو علی سینا آمده است که بهتر است سویق با شیر یا برنج مصرف نشود یعنی سویق را روی برنج نپاشید!

طریقه ی مصرف سویق :

  • روش عمومی خوردن انواع سویق دو قاشق غذا خوری صبح ناشتا به صورت خشک است. مگر مواردی که نوع خوردن آن ذکر شده باشد.
  • افراد بیمار و مخصوصاً تب دار باید از سویق به عنوان غذا استفاده کنند.
  • برای مصرف کودکان می توان سویق را به شیر اضافه کرد.
  • سویق عدس باید به مقدار زیاد و به عنوان وعده ی غذایی میل شود.

به اشتراک بگذارید

یک پاسخ به “سویق چیست؟”

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

عضویت در خبرنامه

با عضویت در خبرنامه از آخرین پیشنهادات و تخفیف‌های ما با خبر شوید!
سبد خرید
No products in the cart.
ورود به سایت